Voor 15 woonhuizen in Voorburg, Leidschendam en Den Haag worden op 2 oktober 42 Stolpersteine in de stoep geplaatst.
In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s.
Nieuws van de vereniging


Het is inmiddels traditie. De HVV staat met een kraam op het Cultureel Zomer Festival op het julianaplein (26 augustus 2023) en iets later in de Herenstraat bij Open Monumentendag (9 september 2023)
Kom langs, voor een praatje of om lid te worden. Natuurlijk kunt u ook onze mooie boeken bekijken of kopen.
Bekijken van de boeken kan ook hier:

Er zijn weer nieuwe artikelen uit de krant van gisteren. Kijk onder historie.
De krant van gisteren 100 jaar
of
Als historische vereniging willen we bijdragen aan het onderzoek naar en het bekend maken van de geschiedenis van Voorburg. Jaarlijks publiceren we hierover in onze reeks Historisch Voorburg. Leden ontvangen deze gratis. De boeken worden samengesteld door de redactie.
Bekijk het overzicht van de uitgaven, prijzen en beschikbaarheid
of
De nieuwste uitgave
In de buitenplaats Vliënburg aan de Broeksloot woonden eens de hartsvriendinnen Anna Maria Gool en Josina Clara van Citters. Bij Middendorp aan de Vliet vestigde Jan Bleuland van Oordt een firma voor de innovatieve fabricage van gas uit schalieolie. In het herenhuis en een stalgebouw van Oostenburg bij de Broeksloot bracht Gerrit Booij zijn Voorburghse Auto Verhuurinrichting onder, een taxibedrijf, later kortweg Garage Booij genoemd. Dit nummer van Historisch Voorburg biedt weer vele doorkijkjes naar het verleden van onze gemeente, op basis van nieuw historisch onderzoek en met vele nog niet gepubliceerde afbeeldingen.

De denker Benedictus de Spinoza woonde van 1663 tot 1669 in Voorburg. Deze aflevering van Historisch Voorburg schetst het leven van de filosoof met weging van de doorvertelde beweringen tegen de aantoonbare feiten en met bijzondere aandacht voor zijn verblijf in Voorburg. Nog ongepubliceerde archiefstukken tekenen een portret van Spinoza’s opmerkelijke huisbaas Daniel Tijdeman. De aaneensluitende puzzelstukjes van een zoektocht naar Spinoza’s huis in de Kerkstraat verhelderen onze blik op het oude stukje Kerkstraat bij de Kerckhavensloot.

Molen De Vlieger in Voorburg werd in 1621 gebouwd en bestaat in 2021 dus vierhonderd jaar. Hij is dan ook een van de oudste poldermolens van Holland. Deze molen, die in oude akten de Binnenmolen wordt genoemd, heeft de Binnen- of Binkhorstpolder van Voorburg eeuwenlang bemalen. Sinds de verplaatsing naar het polderlandschap Essesteijn in 1989 is hij ingericht als molenmuseum.
De Historische Vereniging Voorburg heeft ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan dit jubileumboek uitgegeven, waarin de geschiedenis van de molen van allerlei kanten wordt belicht.
De auteurs hebben nieuw historisch onderzoek gedaan naar molen De Vlieger en naar de andere poldermolens in Voorburg en in de Veen- en Binkhorstpolder. Zij ontdekten waarom de molen in 1621 moest worden gebouwd en welke problemen deze later gaf. Dit onderzoek heeft ook veel informatie over de molenaars
van De Vlieger opgeleverd. Extra aandacht krijgt daarbij de familie Zonderop, die al enkele generaties op de molen woont. Deze familie heeft in de Tweede Wereldoorlog onderdak geboden aan Joodse onderduikers, over wie in dit boek nieuwe feiten worden gepubliceerd.
