Voor 15 woonhuizen in Voorburg, Leidschendam en Den Haag worden op 2 oktober 42 Stolpersteine in de stoep geplaatst.
In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s.
Hieronder vindt u nieuwsberichten van de Historische Vereniging Voorburg. De redactie van de website plaatst berichten over de vereniging, maar ook nieuws uit het erfgoedplatform, van onze zusterverenigingen en -stichtingen, of van algemene aard over de historie en Voorburg.


Het is inmiddels traditie. De HVV staat met een kraam op het Cultureel Zomer Festival op het julianaplein (26 augustus 2023) en iets later in de Herenstraat bij Open Monumentendag (9 september 2023)
Kom langs, voor een praatje of om lid te worden. Natuurlijk kunt u ook onze mooie boeken bekijken of kopen.
Bekijken van de boeken kan ook hier:

Er zijn weer nieuwe artikelen uit de krant van gisteren. Kijk onder historie.
De krant van gisteren 100 jaar
of

Op 29 juni 2023 was de Algemene Ledenvergadering van de HVV. Ons nieuwe boek werd gepresenteerd door Anne Jacobs. De burgemeester nam het boek in ontvangst. Samen met alle auteurs en de ontwerper ging hij op de foto.

Ter gelegenheid van het jubileum mocht de website van de penningmeester wel een nieuw likje verf. Op aandringen van de Commissie Website werden dit twee likjes: blauw én geel. Eenvoudiger van layout, en daardoor goed te lezen op telefoon en tablet. Met een heel nieuwe uitvoering van de Canon van Voorburg, de krant van gisteren, en natuurlijk een eregalerij voor de reeks Historisch Voorburg.

Graag maken we u attent op een bijzondere presentatie met unieke verhalen, foto- en filmbeelden uit onze regio tijdens de tweede wereldoorlog.
Datum : Woensdag 3 mei 2023
Aanvang: 19.30 uur
Locatie : Dorpskerk, Damhouderstaat 2A, Leidschendam
Toegang: gratis
Programma sporen uit het oorlogsverleden

We beginnen dit jubileumjaar 2023 met een opvoering van het Voorburgs Snoepreysje, misschien wel de eerste uitvoering sinds eeuwen!!
Leden van de HVV zijn van harte uitgenodigd om de voorstelling op 18 maart om 16.00 uur bij te wonen.
Deze 17e eeuwse klucht werd eerder beschreven in ons tijdschrift Historisch Voorburg, in 1998. Nu wordt het stuk in een eigen, verrassende, interpretatie echt opgevoerd door de toneelgroep van het Gymnasium Novum.

Op 11 mei 2017 werd het prachtige Troublente tijden (1672-1678) officieel gepresenteerd. Dit interessante en enerverende boek, door Ruud Boscher en Fabian van Boheemen is nu ook digitaal toegankelijk.

Maandag 3 oktober worden 40 stolpersteine geplaatst. Voor tien woonhuizen in Voorburg worden op 3 oktober 40 Stolpersteine in de stoep geplaatst. In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen.

Voorburg 400 jaar terug, zichtbaar gemaakt.
Op donderdagavond 22 september om 20 uur presenteert de Historische Vereniging Voorburg een bijzondere lezing, in de Koningkerk, Bruinings Ingenhoeslaan 4, Voorburg.

Tijdens de Algemene ledenvergadering werd met grote bijval van alle aanwezigen Anne Jacobs door het bestuur benoemd tot erelid van de Historische Vereniging Voorburg. Anne heeft zich 25 jaar onafgebroken ingezet voor de vereniging als redactielid van ons periodiek Historisch Voorburg. Chapeau.

De Historische Vereniging Voorburg presenteert haar nieuwe boek : Spinoza in Voorburg, opgeluisterd met de solo theatervoorstelling ‘Spinoza geeft een lezing!’ in de oude kerk aan de Herenstraat in Voorburg.

De feestdagen komen er weer aan. Geef een boek van de Historische Vereniging Voorburg cadeau. De rijke verhalen over de geschiedenis van Voorburg zijn mooie cadeaus voor je familie, vrienden of jezelf. Mooi geïllustreerd met vaak unieke afbeeldingen. Een feest van herkenning en ontdekking. Deze decembermaand: 10% extra korting.
Stuur een bericht naar: info@historischeverenigingvoorburg.nl
Als het even kan worden de boeken gratis thuisbezorgd.
Sommige boeken zijn uitverkocht, echter soms hebben we nog 2e hands exemplaren die bij ons zijn terugbezorgd.

Op 22 april zijn voor 7 woonhuizen in Voorburg en Leidschendam in totaal 20 Stolpersteine in de stoep geplaatst.
In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s. Totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen.
Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden worden Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. In het najaar van 2021 zullen 40 stenen worden geplaatst. Kijk waar de stolpersteine zijn geplaatst op de
Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg heeft een brochure uitgebracht met wandel- en fietsroutes langs de prachtige parken, beelden, historische gebouwen en monumenten in onze gemeente.

Graag wijzen we u op een nieuwe website:
Plannen voor de terugkeer van het Damsigt-paviljoen zijn al lange tijd onderwerp van gesprek. In overleg met de gemeente is de werkgroep Oud Damsigt bezig om die plannen verder vorm te geven. Doel is de herbouw van het theehuis in originele staat met een passende functie voor de wijk. De geschiedenis en de toekomst zijn te vinden op de website maar natuurlijk ook in onze uitgave "Damsigt een wijk apart".
De stukken voor de Algemene ledenvergadering staan klaar. We hopen onze leden weer te mogen verwelkomen. Kijk onder
Vereniging of ANBI
voor alle jaarverslagen en nieuwsbrieven

Vijf jaar gelden alweer werd het prachtige boek "Damsigt een wijk apart" gepubliceerd. Het boek kwam in 2016 tot stand in samenwerking met een aantal bewoners van de wijk Damsigt.
Het boek is nu ook digitaal te lezen

Door de stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg is op 22 april 2021 een aantal Stolpersteine geplaatst. De plaatsing vond in beperkt gezelschap plaats i.v.m. de coronamaatregelen.
Er is een mooie film over de struikelstenen en de plaatsing gemaakt.
Zaterdag 8 mei vierde Molen de Vlieger het 400 jarig jubileum van De Vlieger. Het was een bescheiden evenement. Tijdens de bijeenkomst werd het nieuwe boek over de molen, dat samen met de Historische Vereniging Voorburg is gemaakt, gepresenteerd.
Het mooie boek werd coronaproof uitgereikt aan Burgemeester Klaas Tigelaar, Wethouder mevrouw Astrid van Eekelen en de molenaar Bram Zonderop.
Hou de lokale media in de gaten.
Leden van de HVV ontvangen het boek , zoals gebruikelijk gratis. We hopen op open monumentendag begin september het feest groter aan te kunnen pakken.

Ons gewaardeerd lid Jos Engels heeft een koninklijke onderscheiding gekregen. We feliciteren hem hiermee.

Van Ruud Poortier, archivaris Protestantse Gemeente Rijswijk, ontvingen wij het volgende bericht over de Oude Kerk van Voorburg, dat we graag met u delen:
“In het archief van de Oude Kerk Rijswijk trof ik het aardige boekje aan dat wijlen C.H. Voorhoeve in 1993 schreef over de Oude Kerk Voorburg.
Op pagina 35 suggereert hij dat de kinderschedels bij het familiegraf Caan van de Rijswijkse Caankinderen zouden zijn. Dat is niet juist. De Rijswijkse tak had een eigen grafkelder achter de (Rijswijkse) kerk en daarin zijn zes kinderen en één levenloos geboren kind van het echtpaar Caan van Neck-de Bassecour Caan bijgezet. Dit staat opgetekend in het Begraafregister dat zich in het Stadsarchief Delft bevindt. De Voorburgse kinderschedels moeten dus van anderen zijn!
Nog een aanvulling op pagina 87. Adriaan Leonard van Heteren was een rijke Haagse kunstverzamelaar, die in de zomer op buitenplaats Leeuwendaal in Rijswijk woonde. Hij wilde een orgel in Rijswijk betalen, maar was te laat: in 1786 werd een instrument uit de erfenis van Cornelia Schellinger gebouwd. Daarop besloot Van Heteren zijn geld te bestemmen voor Voorburg.
Hoe dan ook zijn onze gemeenten verbonden. Eliana Coymans (p. 15) schonk de Rijswijkse kerk een obligatie van 2200 gulden. "

In augustus 2020 is Stichting Erfgoed Prinses Marianne opgericht, met het doel het verzamelen, bewaren en verspreiden van kennis omtrent het leven en het erfgoed van Prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883). In de media is hieraan verheugend veel aandacht besteed.De eerste nieuwsbrief van de nieuwe stichting is inmiddels verschenen. Om de hele nieuwsbrief te lezen:
In augustus 2020 is Stichting Erfgoed Prinses Marianne opgericht, met het doel het verzamelen, bewaren en verspreiden van kennis omtrent het leven en het erfgoed van Prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883).
In de media is hieraan verheugend veel aandacht besteed.
Sinds kort staan de transportregisters van Voorburg van de jaren 1602 tot en met 1811 op de Hollandse Genealogische Databank; www.hogenda.nl). In een transportregister werd de verkoop van huizen en terreinen vastgelegd.

Ook in november 2020 is het bestuur van de Historische Vereniging Voorburg bijeen gekomen. Wederom digitaal. Het was de eerste bestuursbijeenkomst zonder Frits Steinhorst en Nelleke Kok die afscheid hebben genomen. Voor Eugène Verkade was het zijn eerst offiële vergadering als penningmeester. Het ging hem goed af :)
Er is gepraat over de plannen voor het komende jaar. Het voornemen is om (gegeven de beperkingen vanwege de pandemie) de komende tijd bijeenkomsten op afstand te gaan organiseren. Andere onderwerpen die ter sprake kwamen waren, de aanpassing van de website, plannen rondom Stolpersteine en de (snode) plannen om rondom cq door maanweg, opa's veldje en de tuin van Hofwijck een tramlijn aan te leggen. We bereiden wat dat laatste betreft een gepaste reactie richting gemeente voor.
We hebben verschillende positieve reacties gehad op onze laatste uitgave en op de berichten uit de krant van gisteren die op onze website te lezen zijn. Dat doet de burger goed.